
Asya ve Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran bir jeopolitik konuma sahip olan İstanbul, iki kıtayı birleştirecek projelere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Marmaray ve 3. Köprü tartışmaları sürerken, yeni tüp geçidin hazırlıklarına başlandı. Yapılacak olan yeni tüp geçitten bu kez arabalar geçecek. Projeyle Zeytinburnu-Kadıköy arası araba mesafesi 15dk’ya inecek.
Projeye yapıldıktan sonra Avrupa yakasında Zeytinburnu Kazlıçeşme‘den yola çıkan bir araç Kumkapı‘da yerin altına girecek. Buradaki geçitlerden geçtikten sonra İstanbul Boğazı’nın altından Harem mevkisine ulaşacak ve Eyüp Aksoy Kavşağı’ndan çıkarak Ankara Asfaltı’na bağlanacak. Sonrasında ise Göztepe‘ye ulaşacak. Marmaray projesinin yaklaşık 1.8km daha güneyine yapılacak olan projeyle İstanbul’un köprülerinin yükü önemli ölçüde hafifleyecek. Yap-işlet-devret modeliyle 1.1 milyar dolar bütçe ayrılan bu projeyi, 25 yıl boyunca ATAŞ işletecek. 25 yılın sonunda da DLH’ye devredilecek. Yaklaşım yolları ise proje biter bitmez İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin işletmesine girecek.
Toplam 14.6 km uzunluğunda olacak olan projenin Boğaz altındaki uzunluğu 3.3km olacak. Boğazın 100 metre altından geçecek olan ve iki katlı yapılacak olan tüp geçitten günlük 120.000 aracın geçmesi bekleniyor. Geçiş ücretlerinin ise maximum 4$ olacağı ise şimdiden eklenen bilgiler arasında. Fakat tünelden sadece otomobil ve minibüslerin geçmesi öngörülüyor. 55 ayda bitmesi planlanan projenin bitim süresi Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla 3,5 yıla indirildi.
Proje kapsamında Zeytinburnu’ndan başlayan sahilyolu (Kennedy Caddesi) ise mevcut 6 şeritten, 8 şeride çıkarılacak.
İŞTE PROJEYLE İLGİLİ HEDEFLER
İnşaatın yoğun zamanlarında 3-4 bin kişinin çalışacağını anlatan Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emre Aykar verdiği bilgiye göre proje şu özellikleri içerecek:
- Marmaray demiryolu projesi Anadolu Yakası’ndan bir tünelle gelecek Sirkeci’ye, ordan da Edirne ve Avrupa’ya gidecek. Karayolu Tüp Geçiş projesi ise bu hattın 1.8 kilometre daha güneyinden geçen, ona paralel bir karayolu tüneli olacak. 2 katlı 4 şeritli ekspres bir yol inşa edilecek.
- Proje 3 ana bölümden oluşuyor. Birinci bölüm Zeytinburnu Kazlıçeşme’den Kumkapı’ya kadar olan bölüm. Sahil yoluna iki şerit daha ilave ediliyor, kavşaklar daha kolay girilir çıkılır hale getiriliyor.
- Kumkapı’daki Balık Hali’nin önünden tünele dalınıyor. Tünel denizin dibinde bir karanın içinden gidiyor ve Harem’den çıkıyor, E5 üzerine oturuyor. Oradan da Göztepe’ye ulaşıyor. Bu kısımda da yola birer şerit ilave edilerek kavşaklar düzenleniyor.
- Proje, Avrupa yakasında Atatürk Havalimanı ile Anadolu yakasında Sabiha Gökçen Havalimanı arasında önemli bir entegrasyon da sağlayacak.
- İnşaat açısından dikkat çeken kısım, denizin altından yapılacak 2 katlı tünel, 13.7 metre çapındaki tünel 5 katlı bir apartman çapında. Ayrıca tünel deniz seviyesine göre 100 metre aşağıda bulunacak.
- Tünelde internet, telefon bağlantısı ve her türlü elektro mekanik sistem bulunacak. Yani tünelden geçerken telefonla iletişim kesilmeyecek.
- Tüm güvenlik önlemleriyle birlikte deprem güvenliği de ön planda tutulan ve richter ölçeğine göre 7.5 şiddetindeki sarsıntılara dayanıklı olarak tasarlanan tünel, olası tsunami dalgalarından etkilemeyecek.
- Proje YİD modeli ile yapılıyor, hazineye yük getirmiyor. Yapı Merkezi projeyi finanse ediyor. İnşa ettikten sonra da 26 yıl boyunca işletmeciliğini üstleniyor. 1.1 milyar dolarlık proje Türkiye’de uygulanmış en büyük YİD projesi.
meydan otomobilin olsada motorsikletlerde fena değil
Avrasya tüneli artık açılıyor, boğaza bir köprü daha eklendi. Emeği geçenlere teşekkürler…
Türkiyemiz için büyük birgurur aman allahım bu güzel günleridemi görecektik önce allahımıza 2 .abdul hamit reydi cumhurbaşkanımıza allah uzun ömür versin ona müteşekkiliz yüz yılın efedisi ülürüm vatanım için??
Ne zaman biter?
marmarayda 4.5yıl calıstım korkulacak bırdurumyok. marmarayada 1.5 yılda bıter demıslerdı japonlar kazısını 4.5yılda bıtırdık bızzet kazıyı ben ve arkadaslarım yaptık. bu proje daha uzun surer bence .yerın altında ne olacagı bellı olmuyu,
Insallah olur biterde faydali olur su karsi cikanlar avrupayi gorseler onlar ister o zaman boyle bir adam daha gelmez beyler akilli olun
Bu yazı yenilenerek 24 Ağustos 2012’de tekrar yayınlanmıştır. Bazı yorumlar yazının eski sürümüne ait olabilir.
cevap contorium herşey ortada…
Herşey iyi güzel ama Japonların yapmasına bi anlam veremedim. Türk işçiler ne güne duruyor.
Marmaray’ı da Japonlar yapıyor…
Gerçekten çok ilginç olurdu heralde…:)
Avrasya maratonu tünelde olsun :D
kapalı normal tünel tarzı birşey olur heralde…
denizin altında açık bir tünel olabilir mi sence :)
ne bekliyorun ki
deniz manzarası varmı merak ettim nasıl olur acaba :D
Deniz manzarası Marmaray’da da olduğu gibi olmayacaktır. (Cümle bozuk oldu sanırım ama mesaj anlaşılmıştır umarım : )
Ewet bende öyle düşünüyorum heralde alınmıştır… Aksi taktirde Ölüm Tehlikesi yani
aklına değişik şeyler geldide saçmalamışım demekki
bu projenin kartal kadıköy metrosu ile bir ilgisi varmı
Bir bağlantısı yok.
gerekli önlemler alınmıştır
O olayın vazgeçilmezi zaten :)
Egzos Dumanımız Eksikti Ya :D
Bide Bu Kalmıştı zaten :D
2 ucu açık olsa bile mesafe arttıkça ve zemin aşağıya ineceği düşünüldüğü zaman ayrıca buna bide ekzos dumanları eklenirse … :)
benim pek inanasım gelmiyor..:)
neden gelmiyo inancın okadarmı kötü yani
ayrıca 3.5 değil 5.5 yılda bile bitmez kesin birey çıkar bide marmaraya benziyor gibi :)
buda köprü gibi yabancı mali olacak türkiyedeki mühendisler daha iyisini daha ucuza yapar
oksijen kaynağı sorun değil tünelin iki ucu da açık olacak
Birde Bu kadar uzun bir tülende oksijen sorunu olmayacakmı sonuçta denizin dibinden geçecek
Bu arada Fatih Abi Deniz Tabanının altında geçilecek bu taban toprak zeminden ne kadar altta …
İşte beklediğim proje buydu gerçektende bu proje hayata geçerse en azından istanbulun trafik sorununda azda olsa azalma olacaktır…