Fozdemir Blog
Anasayfa > Sizler İçin Araştırdım > Romanya’da oturum iznini araştıranların sayısı her gün artıyormuş

Romanya’da oturum iznini araştıranların sayısı her gün artıyormuş

Romanya’ya girdikten sonra ilk iş olarak oturum izni alan kişilerin arttığına dair haberleri duyunca şaşırdım ve bu konuda sizler için biraz araştırma yaptım. 

Romanya’dan alacağınız oturma izni, Romanya’da kalma hakkınızı belgeliyor. Aldığınız vizenin bitiminden en az 30 gün bir süre önce başvuru yaparsanız oturma izni için işlemleriniz başlıyor. Kişilerin başvuruyu bizzat kendileri giderek yapması gerekiyor. 

AB ya da AEA vatandaşı dışında bulunan kişilerin aile üyeleri, eğer oturma izni almak istiyorsa başvuru tarihinden sonra 30 günlük bir süreç sonrasında işlemleri sonuca ulaşıyor. Bir Romen vatandaşı için süre farklılık gösteriyor. İlk etap için 90 günlük bir oturum izni süresi alsalar da daha sonra 30 güne kadar düşmekte. Vatandaşlık sahibi olmak isteyen kişilerin ise 5 yıl boyunca kalması şartı aranıyor. Vatandaşlık ile ilgili https://vatandaslik.com.tr/ detaylı bilgi sahibi de olabilirsiniz.

Bir roman vatandaşı iseniz aile üyeleriniz için geçici ikamet hakkı verilirken belgenin geçerlilik süresini aşmayacak şekilde bir uzatma yapılıyor. Yaklaşık olarak 6 ay kadar geçerliliği bulunuyor. Geçici ikamet belgesinin uzatılması için yapmış olduğunuzun başvuru tarihinden itibaren 30 gün içerisinde kalma hakkınız sona ererken son teslim tarihine göre hareket etmelisiniz. Çünkü son teslim tarihinden önce Göçmenlik Genel Müfettişliğinin bölge müdürlüğüne giderek başvurunuzu yapmanız gerekmektedir. 

AB ya da AEA olmayan bir devletin vatandaşları Romanya’da geçerli bir hakka sahip ise bu ülkede uzun süreli olarak ikamet etmeleri için bazı koşulları yerine getirmeleri gerekiyor. Öncelikli olarak yaşadığınız ilçede bulunan bir göçmenlik genel müfettişliğine gitmelisiniz. Burada uzun süre ikamet etmek istediğinizi dile getirmeli ve eğer pozitif bir cevap alırsanız uzun süreli ikamet izni için gereken belgeleri hazırlayarak teslim etmelisiniz.

Uzun süreli Romanya’da yaşamak isteyen kişilerin başvuru yapabilmeleri için en az 5 yıl kadar ülke içinde yaşamış olmaları gerekmektedir. Eğer ülkeye bazı durumlardan dolayı girdiyseniz, uzun süreli kalmak için başvuruda bulunamıyorsunuz. İlk sebep kişilerin araştırma için geçici olarak ikamet belgesi ile ülkeye gelmiş olmalarıdır, ikincisi sığınmacı olarak giriş yapmanız ve son sebep ise kısa süreli vize ya da iş vizesi ile kalmış olmanızdır.

Uzun vadede ülkede kalmak istiyorsanız başvurunuzu eksiksiz bir şekilde tamamlamanız gerekiyor. Orijinal ya da kopya haline sınır geçiş belgeniz, yaşam alanınızın kanıtı ve mali yardım araçlarının kanıtı, Romen makamları tarafından verilen sicil kaydı ve medeni durumunuz formda yer alan bilgiler arasında bulunmalıdır.

Romanya’da yaklaşık 19 milyon kişi yaşıyor. Toplam 41 adet ilçesi bulunan Romanya gezilecek yerler hakkında http://romanya.gezilecek.org/yerler-101/ bilgi sahibi olabilirsiniz. Yabancı diplomatların çoğunun aileleri yaşamak için burayı tercih ediyor. Kuzey Bükreş, yeşil alanları ve büyük parkları dolayısıyla da ülkenin en çok tercih edilen yerlerden birisi haline gelmiş.

photo credit: kenwalton Untitled via photopin (license)

Fatih Özdemir

Ben Fatih Özdemir, şu an ziyaret etmekte olduğunuz fozdemir.com’da 8 yıldır blog yazıyorum. Detaylı bilgi almak için "Hakkımda" bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

2 yorum

Yorum bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yeni Youtube kanalımı keşfettiniz mi?